tisdag 14 september 2010

Joggaren (fp)På Claes sista arbetsdag bjöds det på prinsesstårta i polishuset i Norrköping. När han satt där i fikarummet med en blomkvast och en flaska Johnny Walker framför sig fick han ett infall att bara öppna munnen och säga det, dra hela historien precis som den var och se reaktionen hos sina kolleger. Men så mötte han Mariannes blick och hejdade sig, varför vet han inte. Det är väl egentligen enda gången det varit riktigt nära.

Idag kan han skratta åt ickehändelsen i fikarummet, men han tänker ofta på mordnatten och minns delar av den tydligt fast det gått nästan tjugofem år. Ibland kommer det över honom när han är ute och joggar i elljusspåret, han minns hur han joggade i samma lugna tempo från mordplatsen, som en idrottare på långdistans, han minns trapporna upp mot östra city, andedräkten i den kalla februarinatten. Han minns hur enkelt det var. Han var inte rädd.

Det är inte klokt egentligen, att det är han. Någon gång tänker han berätta. Inte just nu, men någon gång, en dag när det känns rätt ska han berätta.

Ålder: 67
Geografi: Stockholm, Uppsala, Norrköping
Accessoarer: grovt hakparti, liten mun, nylonjacka, Läkerol, nattradio, Smith & Wesson Highway Patrolman i radhusgarage i Åkersberga
Partitillörighet: fp

2 kommentarer: